Opleidingen in het kader van loopbaan
Herscholing, omscholing of bijscholing zijn vaak noodzakelijke instrumenten voor werknemers die een ander beroep willen gaan uitoefenen. Er bestaat een keur aan instituten die opleidingen verzorgen in vrijwel alle beroepenvelden en branches.
Een gerichte keuze maken
Een van de zaken die hierbij het meest van belang zijn is: het maken van de meest passende keuze. Wat daarvoor nodig is, is het maken van een schets waar u in de toekomst naar toe wilt: dus denkend vanuit het gewenste toekomstige beroep of functie. Is er alleen een certificering nodig of een uitgebreid omscholingstraject? Wat zijn de ingangseisen voor de opleiding? Is het nodig om een vierjarige deeltijdopleiding te volgen naast de studie of zijn er ook andere mogelijkheden? Kan een e-opleiding volstaan (dit bespaart vaak tijd) of is het nodig om klassikaal les te volgen?
Factoren die de keuze bepalen
Waar de uiteindelijke keuze op gebaseerd wordt, is natuurlijk afhankelijk van vele factoren, zoals duur, locatie, lesvormen, en mogelijkheden na het behalen van het certificaat of opleidingsgraad; maar ook de financiën spelen hierin een rol. Hierna zullen we kort weergeven wat op het gebied van de kosten voor het volgen van opleidingen de mogelijkheden zijn.
Financiële mogelijkheden
Studeren is vaak niet goedkoop. Toch bestaan er vele mogelijkheden om de studie, opleiding of cursus te (laten) financieren:
- Opleidingskosten die ten bate zijn van een toekomstige (uitoefening van) beroep, zijn fiscaal aftrekbaar (met een drempel van 250 euro) en kunnen gewoon opgegeven worden bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.
- Werkgevers die belang hebben bij de her- of bijscholing van de werknemer zijn soms bereid de opleidingskosten voor hun rekening te nemen.
- Vanuit een uitkeringssituatie bestaat er een ‘scholingsvoucher’ van het UWV; iedereen die een WW-uitkering heeft kan een scholingsvoucher aanvragen voor een opleiding die leidt tot een kansrijk beroep (te vinden in de zogenaamde kansberoepenlijst).