Algemeen

Bij een arbeidsconflict zal uw rechtshulpverlener als eerste vragen naar de afspraken die tussen werkgever en werknemer zijn gemaakt. Het is dan handig als die afspraken schriftelijk zijn vastgelegd, bij voorkeur in een ondertekend contract. Zo’n contract dient een aantal wezenlijke bepalingen te omvatten, zoals de personalia van werkgever en werknemer, de aard van de te verrichten werkzaamheden en het aantal te werken uren per week.

 

Er zijn ook bepalingen waaraan de wetgever bijzondere voorwaarden heeft gesteld, zoals het proeftijdbeding en het concurrentiebeding. Als aan die wettelijke voorwaarden niet is voldaan, zijn dergelijke bedingen al snel ongeldig, met vervelende bijkomende procedurele en financiële consequenties. Wees daarom extra oplettend als u dergelijke bijzondere bedingen wilt aangaan.

 

Oproepcontract

De valkuil bij een oproepcontract is dat de werknemer na verloop van tijd aanspraak kan maken op het verrichten van een minimaal aantal uren aan werkzaamheden. Er wordt dan gekeken naar het gemiddeld aantal uren verrichte werkzaamheden gedurende de voorgaande drie maanden. Een oproepcontract wordt dan snel een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, waarvan de beëindiging niet zonder slag of stoot mogelijk is. Als dat niet de bedoeling is, dienen tevens uitdrukkelijk afspraken te zijn gemaakt over de duur van het contract en de eventuele proeftijd.

 

De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Voor de werkgever verdient het aanbeveling met name bij een arbeidsovereenkomst van langere duur de aard van de te verrichten werkzaamheden ruim te omschrijven. Bij een eventuele reorganisatie is het dan eenvoudiger de functie van de werknemer te veranderen. De werknemer heeft daarentegen belang bij een zo gedetailleerd en nauwkeurig mogelijke beschrijving van de te verrichten werkzaamheden. Hij hoeft dan minder snel genoegen te nemen met een alternatieve functie.

 

Het arbeidsreglement

Ter uniformering van de arbeidsvoorwaarden kunnen binnen een bedrijf algemene arbeidsvoorwaarden aan de individuele arbeidsovereenkomsten worden gekoppeld. Het is dan wel noodzakelijk dat deze integraal van de met de individuele werknemers gesloten arbeidsovereenkomsten deel uitmaken. In de bovenstaande modellen is ervan uitgegaan dat algemene arbeidsvoorwaarden zijn geïntegreerd en bij de ondertekening zijn overhandigd.

 

Model arbeidsreglement

Uiteraard dient een dergelijke algemene arbeidsvoorwaardenregeling altijd te worden toegesneden op de situatie van uw bedrijf. Het is daarom niet geschikt om met knippen en plakken toe te passen. Dat is dan vragen om moeilijkheden en zodra zich een conflict voordoet, is het middel dan erger dan de kwaal. Let op dat de regels niet rechtsgeldig zijn als ze niet op de juiste manier in de individuele arbeidscontracten zijn geïntegreerd.