In beginsel heeft iedereen het recht om zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat. Dit betekent echter niet dat je altijd verplicht bent om een advocaat in te schakelen. Er zijn situaties waarin je gedaagd kunt worden en de tussenkomst van een advocaat geen vereiste is. Dit geldt bijvoorbeeld voor eenvoudige zaken met beperkte financiële belangen. Je kunt er dan voor kiezen om je bij te laten staan door een juridisch adviseur. Het is zelfs mogelijk om zelf te procederen, maar dit komt zelden voor. Het complexe procesrecht in combinatie met het ontbreken van kennis op het gebied van relevante wet- en regelgeving speelt hierbij een grote rol. Maar hoe weet je of je in jouw situatie verplicht bent om een advocaat in te schakelen?
Verplichte vertegenwoordiging door advocaat
In de wet is duidelijk vastgelegd wanneer een advocaat wel of niet verplicht is. Een advocaat is verplicht in een aantal situaties. Zo bent u in het familierecht altijd verplicht om te procederen met procesvertegenwoordiging door een advocaat. Denk hierbij aan een echtscheiding. Ook bij zaken met een groot financieel belang is het laten bijstaan door een advocaat verplicht. Onder zaken met een groot financieel belang vallen alle zaken die te maken hebben met belangen vanaf 25.000 euro. Tot slot is een advocaat ook verplicht wanneer je in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de kantonrechter in het huur- of arbeidsrecht en als je in cassatie gaat bij de Hoge Raad.
Advocaat niet verplicht
Je bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen bij civiele zaken met een financieel belang tot 25.000 euro. Voor dergelijke zaken kun je bij de kantonrechter terecht. Hier kun je tevens terecht voor overtredingen, arbeidszaken en huurzaken. Ook bij strafzaken geldt dat je jezelf mag verdedigen wanneer je wordt beschuldigd van het plegen van een strafbaar feit.
Daarnaast geldt dat bij bestuurszaken (dit zijn conflicten tussen overheid en burger) de regel geldt dat vertegenwoordiging door een advocaat niet verplicht is. Zelfs bij een hoger beroep mag u ervoor kiezen om geen advocaat in te schakelen. Bij deze zaken gaat het doorgaans om conflicten met betrekking tot belastingtechnische zaken, uitkeringen en het weigeren van een vergunning.
Wel of geen advocaat inschakelen?
Hoewel je dus niet altijd verplicht bent om een advocaat in te schakelen, zien we het in de praktijk niet vaak voorkomen dat iemand op eigen houtje gaat procederen. Ben je benieuwd naar wat een advocaat voor jou kan betekenen? Kijk dan een op www.advocatenkantoorphea.nl en ontdek wat de mogelijkheden zijn.