Velen hebben er al van gehoord maar weinigen weten wat het precies inhoudt: het payroll contract. Heel kort gezegd is zo’n contract dé manier om flexibel werken en ondernemen in de praktijk te brengen.

 

Hoe werkt het ?

Payrolling is een relatief nieuw systeem waarbij het voor een organisatie of bedrijf mogelijk is om de verantwoordelijkheid over zijn werknemers volledig over te dragen aan een payrollonderneming. Die onderneming zal dan instaan voor alle werknemersadministratie zoals loon, vakantie en pensioenregeling.

 

Flexibel werken

Payrolling biedt heel wat voordelen voor mensen die op freelance basis werken. Zij behouden de vrijheden van het ondernemen maar zijn tegelijk ook in loondienst en kunnen maximaal gebruik maken van het systeem van vaste loondienst en alle daarbij horende voordelen. Die zijn niet min: vakantiedagen en vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte, recht op collectieve verzekeringen en een pensioenplan. Maar er zijn ook nadelen verbonden aan werken met een dergelijk contract. Zo geldt de flexibiliteit ook voor de werkgever. Die kan je zonder opzegtermijn ontslaan. Verder is het ook zo dat elke payroll organisatie zelf beslist over de voordelen die aan de werknemers worden toegekend. Het kan dus gebeuren dat zaken zoals een pensioenplan of vakantiedagen minder goed geregeld zijn waardoor je hier gedeeltelijk of volledig zelf moet voor instaan.

 

Flexibel ondernemen

Het payroll contract maakt ook voor werkgevers flexibel ondernemen mogelijk. Door werknemers gerichter en flexibel te laten werken zal de werkgever zijn organisatie stukken efficiënter en goedkoper doen draaien. Dit kan alleen maar voordelig zijn voor de positie van de onderneming.

Een niet te onderschatten nadeel zou de band met het vaste personeel kunnen zijn. Door een payroll bureau de rol van tussenpersoon te laten spelen, verhoogt het risico dat de afstand tussen werkgever en werknemer vergroot. Verder is het ook belangrijk te weten dat in geval van faillissement van de payrollonderneming de kans bestaat dat je als werkgever verantwoordelijk blijft voor de uitbetaling van lonen en bijdragen voor sociale verzekeringen van je werknemers, ook als je die reeds aan de failliete onderneming betaald hebt.

 

Voor- en nadelen afwegen

Zoals je ziet, is het dus steeds een kwestie van de voor- en nadelen af te wegen maar als conclusie kan je zeker stellen dat je er als ondernemer wel kunt bij varen als je werkt met een payroll contract. Flexibiliteit is het toverwoord dat met zo’n contract werkelijkheid wordt. En dat is misschien nog het grootste voordeel in een tijd waarin alles steeds sneller verandert en flexibiliteit dus meer dan ooit de boodschap is.