Coaching is een steeds belangrijker onderdeel in veel delen van ons leven. Niet alleen als je zelf een coach bent, ook wanneer je een teamleider bent, werkzaam in het onderwijs bent of op een andere manier met mensen werkt. Een cursus of training volgen is dan zo’n slecht idee nog niet. Je wilt immers anderen helpen, waarom zou je jezelf dan niet helpen hier nog beter in te worden? 

Op welke plekken kom je coaching tegen?

Op welke plekken kom je coaching tegen? Nou, overal! En het mooie is; het komt voor in zó ontzettend veel soorten en maten. Een coaching sessie is namelijk uniek. Dit is omdat elke situatie van iemand uniek is. Door vragen te stellen en luisteren naar de ander kom je erachter wat het uiteindelijke doel is van iemand, wat diegene drijft en hoe diegene het beste kan werken. Dit klinkt misschien nog erg abstract, maar je komt het overal tegen. 

Projectleider

Denk bijvoorbeeld aan een projectleider bij een grote multinational. Hij of zij is verantwoordelijk voor een heel team, en een team functioneert het beste wanneer iedereen op elkaar is ingespeeld en iedereen doet wat hij of zij leuk vindt. Dit klinkt makkelijk, maar niet iedereen is een open boek. Daarom is dat luisteren zo belangrijk, niet alleen luisteren naar verbale conversaties, maar ook naar signalen in lichaamstaal en ander gedrag. 

 

Een hele typische situatie is die van een coach in het onderwijs. Een docent is eigenlijk de hele dag door aan het coachen. Toch is het geen schande om hier een training of cursus voor te volgen; integendeel zelfs. Je verwacht van leerlingen of studenten dat zij continu blijven leren, dit geldt ook voor jou. 

Didactisch coachen

Een vorm van coachen die steeds populairder wordt (en terecht) is het didactisch coachen. En terecht, het werkt namelijk super goed. Bij didactisch coachen geeft de coach feedback op een aantal ‘dimensies’, te weten de taak/inhoud, aanpak, leerstand en persoonlijke kwaliteiten van de leerling. Dit werkt vaak fijn voor zowel de leerling als de coach, en brengt een mooie vertrouwensband met zich mee.