Overweeg jij om te stoppen met ondernemen? Of wil je liever investeren in een andere markt, een ander product of een nieuw merk? Als je jouw huidige onderneming niet wilt beëindigen, maar de touwtjes wel uit handen wilt geven, is het verkopen van je bedrijf een logische oplossing. Maar waar moet je rekening mee houden? Dat lees je in dit blog.
Kan het bedrijf zonder jou?
Wanneer je besluit om met jouw bedrijf te stoppen kun je twee kanten op: het bedrijf door laten gaan zonder jou, of het bedrijf beëindigen. Bedenk jezelf of het bedrijf wel zonder jou kan. Zijn jouw unieke eigenschappen de dragende kracht van het bedrijf? Dan zal het haast onmogelijk worden om een geschikte koper te vinden. Bovendien zul je bovengemiddeld veel tijd kwijt zijn aan het overdragen van het bedrijf.
Verkoop je een bv of eenmanszaak?
Belangrijk om te weten: wat is het dat je wilt verkopen? Een bv kun je namelijk als geheel, inclusief rechtspersoon, verkopen. Een eenmanszaak kan je niet als geheel verkopen. In dit geval verkoop je slechts onderdelen van het bedrijf, zoals het pand en de inventaris.
Wat zijn de plus- en minpunten van jouw bedrijf?
Stel een profielschets van jouw bedrijf op. Benoem hierin de sterke en minder sterke punten van jouw bedrijf, zodat potentiële kopers een goede afweging kunnen maken. Een verkooptraject kan lang duren en als een deal na maanden afketst omdat bepaalde feiten niet bekend waren bij de koper is dat een verspilling van je tijd geweest. Vermeld de winstverwachting van het bedrijf, de bedrijfsactiviteiten, de reden van verkoop en informatie over de regio en branche waarin het bedrijf actief is.
Wat is het bedrijf waard?
Voor je iets kunt verkopen, wil je weten wat de waarde is. Alleen dan kun je het maximale uit de verkoop van je bedrijf halen. De waarde van een bedrijf is deels meetbaar, zoals de financiële situatie. Maar het bestaat ook uit subjectieve kosten, zoals goodwill en een klantenbestand. Het berekenen van de waarde kan daarom een uitdaging zijn. Schakel de hulp van een specialist in als je dit liever niet zelf doet.
Breng de administratie op orde
Zorg ervoor dat de gehele administratie van het bedrijf op orde is, voordat je zelfs maar begint met het zoeken van een koper. Je bedrijf verkopen kan alleen als je de actuele en correcte cijfers aan geïnteresseerde partijen kunt tonen.
Denk ook aan je personeel
Juridisch gezien is het redelijk eenvoudig wat er met het personeel gebeurt na de overname. De nieuwe eigenaar mag hen niet ontslaan of wijzigingen in de contracten aanbrengen. De keuze om mee te gaan naar de nieuwe eigenaar ligt bij het personeel zelf. Werknemers die ervoor kiezen om niet mee te gaan verliezen hun recht op WW.
Een koper vinden
Soms dient de koper zichzelf aan. Dit kan iemand uit bekende kring zijn, zoals familie. Of een huidige medewerker die graag het bedrijf van je overneemt. Kun je in deze kring geen koper vinden? Dan kun je contact opnemen met een brancheorganisatie of de KvK. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte koper.
Schakel een adviseur in
Het verkopen van een bedrijf is altijd een uitdagend traject waar veel fiscale en juridische vragen en verantwoordelijkheden bij komen kijken. Een goede adviseur helpt je door een deel van of zelfs de volledige verkoop op zich te nemen. Zo ben je zeker van de beste deal voor jouw bedrijf.