De meeste bedrijven enkele tientallen jaren geleden maakten altijd gebruik van een fysieke telefooncentrale met een ISDN verbinding. Deze centrale bestond altijd uit vele kabels die alle kanten op gingen en samenkwamen in een grijze kast of in de meterkast. Deze telefooncentrale zorgt ervoor dat alle lijnen met elkaar verbonden zijn en kon deze eventueel naar externe lijnen doorschakelen. Deze vorm van zakelijke telefonie is nog niet helemaal verdwenen en er zijn dan ook nog bedrijven die van deze constructie gebruik maken. Er zijn echter betere oplossingen die zorgen voor een betere kwaliteit en bovendien ook vaak voordeliger zijn. Deze oplossing is vrijwel altijd bellen via het internet. Steeds meer bedrijven kiezen wanneer ze telefonie oplossingen voor bedrijven overwegen, voor Voice over IP vanwege de vele voordelen.

Hosted VoIP maakt een einde aan de fysieke telefooncentrale

Hosted VoIP geniet vaak de voorkeur, omdat hierbij de fysieke telefooncentrale uit het kantoor verdwijnt. Bij hosted VoIP diensten wordt de centrale extern beheerd vanuit een cloud. Alle gegevens worden opgeslagen op de server en zijn online toegankelijk via verschillende platformen. De meest nieuwere oplossingen bieden bijvoorbeeld ook smartphone applicaties aan, waardoor je als ondernemer alles onder een knop hebt en eenvoudig de prestaties van het telefoonverkeer kan zien en ook makkelijk kan doorschakelen indien mogelijk.

VoIP biedt oneindig veel mogelijkheden

Naast het feit dat je met een VoIP constructie definitief vaarwel kan zeggen tegen alle kabels op kantoor, kun je ook op financieel gebied een behoorlijke slag slaan. Met VoIP betaal je een maandbedrag en zijn de kosten hierdoor vast en weet je precies waar je aan toe bent. De intensiteit van het gebruik van de lijnen heeft geen direct effect op de kosten. De mogelijkheden met betrekking tot de dienstverlening zijn eindeloos met VoIP. Het is relatief eenvoudig om op het bedrijf afgestelde keuzemenu’s in te stellen, waarmee de wachttijden aanzienlijk verkort worden voor de klanten. Omdat klanten sneller geholpen kunnen worden en direct met de juiste afdeling verbonden worden zijn niet alleen de klanten beter af, maar valt er door deze verbetering ook vaak te besparen op de personeelskosten.